• Albanian Scholarship effort

  Lidera Intelektualë për një Shqipëri më të mirë.

 • CfarE EshtE Albanian Scholarship Effort (ASE)?

  Albanian Scholarship Effort (ASE) është një iniciativë e ndërmarrë nga një grup studentësh shqiptarë të cilët studiojnë në disa nga institutet akademike më prestigjioze në botë me qëllim krijimi e një gjenerate intelektualësh nga Shqipëria të cilët do të jenë ambasadorë të një ardhmeje më të mirë për vendin tonë, brenda dhe jashtë shtetit. ASE shërben si konsultë falas për nxënës shumë ambicioz dhe të talentuar shqiptarë të cilët mund të përfitojnë nga bursa akademike internacionale. Për më shumë info, ju lutem lexoni Paketën e ASE.

  1

  Selektimi

  Cdo vit ASE do të zgjedhë 10 nxënës shqiptarë ambicioze dhe të talentuar, përgjithësisht nga mosha 12 deri 17 vjec nëpërmjet aplikimit online.

  Aplikimi do të hapet cdo vit në Nëntor dhe mbyllet në Janar.

  2

  Mentorimi 2 Vjecar

  Këto studentë do të mentorohen nga konsulentët tanë duke i ndihmuar në procesin e aplikimeve të tyre për bursë. Procesi do të zgjasë dy vite nëpërmjet këshillimit të vazhdueshëm.

  3

  Viti 1 - Projekti

  Viti 1 ka për të qënë me i fokusuar në zhvillimin personal të studentit. Studentët priten të kryejnë një projekt vullnetar individual për të zgjidhur një problem lokal gjatë kohës së mentorimit.

  4

  Viti 2 - Aplikimet për bursa

  Mbas vitit të parë, studenti duhet të ketë formuar nje ide mbi natyren e aplikimeve. Viti i fundit është i fokusuar komplet mbi aplikimet dhe përgatitjet për cdo aspekt te tyre.

  5

  Sukses! (Ose më shumë punë!)

  Idealisht, të gjithë studentët e ASE fitojnë bursa dhe ikin jashtë, por aplikimet për bursa janë shume kompetitive dhe asnjë gjë nuk është e sigurtë. Ne presim që studentet tane të aplikojnë cdo vit dhe të mos heqin dorë.

 • KonsulenteT e ASE

  Konsulentët e Albanian Scholarship Effort janë shqiptarë të cilët studiojnë ose kanë studiuar në institutet akademike më prestigjoze në botë me anë të bursave të ndryshme akademike. Përvec arsimit, konsulentët e ASE janë lidera të rinj të fushave të tyre si në politikë, arte, sipërmarrje, financë, dhe shkenca.

  Besart Çopa

  KRIJUESI DHE DREJTUESI I ASE
  LinkedIn

  New York University Abu Dhabi
  Leysin American School

  Nerjada Maksutaj

  University of Chicago

  Teuta Turani

  Harvard Kennedy School
  Università Ca'​ Foscari Venezia

  Sibora Seranaj

  Duke University
  United World College Mostar


  Aleksander Bello

  WhatsApp Inc.
  California Institute of Technology

  Anada Lakra

  Yale University

  Rodrig Naska

  Minerva Schools at KGI

  Kokomo High School

  Greis Kapexhiu

  LinkedIn

  University of Pennsylvania

  Kevin Shani

  Harvard University

  Deni Hoxha

  Harvard University

  Dea Dodi

  LinkedIn

  Clark Univeristy

  Enes Kristo

  LinkedIn

  Amherst College
  Aiglon College

  Sindi Meli

  Harvard University

  Erind Maho

  Cambridge University

  Megi Topalli

  LinkedIn

  Phillips Exeter Academy

  Herda Xhaferraj

  Harvard University
  United World College Mostar

  Eni Dervishi

  Harvard University

  Iden Kalemaj

  Princeton University
  United World College Adriatic

  Edita Bytyqi

  LinkedIn

  Columbia University

  Linda Hanxhari

  New York University
  Phillips Andover Academy

  Fjona Parllaku

  LinkedIn

  Massachusetts Institute of Technology

  Rea Tresa

  LinkedIn

  St. Clare's, Oxford

  Dëshiron të bëhesh pjesë e konsulentëve të ASE?!

  Cdo student shqiptar që studion ose ka studiuar në universitete presitgjoze me bursa dhe është i gatshëm të dedikojë vëtëm 1 ORË në muaj për të ndihmuar, mund të bëhet pjesë e ASE.

  Jemi përherë në kërkim. Më shumë konsulent = më shumë nxënës mund të ndihmohen.

 • Paketa ASE

  Dokumenti “ASE Resource Package” përmbledh cdo informacion, duke filluar nga misioni dhe vizioni i ASE e deri tek detajet e aplikimeve për bursë në gjimnazet dhe universitetet e huaja.

 • Mentoret e ASE ne media

  Këtu mund të gjeni nje koleksion të intervistave dhe artikujve të ndryshme mbi mentorët tanë në median shqiptare dhe atë të huaj.

  Besart Çopa

  Funtime me Fatma Methasanin

  Teuta Turani

  Pasdite ne Top Channel

  Edita Bytyqi

  Emisioni Motiv

  Rodrig Naska

  Rreze Dielli Official

  Besart Çopa

  Miremengjes Shqiperi ne RTSH

  Fjona Parllaku

  Wake up ne Top Channel

  Edita Bytyqi

  Rodrig Naska

  Blitz.al

  Besart Çopa

  US Embassy Youth Council

  Besart Çopa

  Wake up ne Top Channel

  Fjona Parllaku

  RTSH

  Rodrig Naska

  Klubi i Mengjesit

 • Blueprint for other countries

  ASE in the international context.

  What is the ASE?

  The Albanian Scholarship Effort(ASE) is an initiative founded by a group of Albanian students from world's best universities with the mission to help create a generation of intellectual leaders for their country. The ASE team offers pro bono high school and college counseling for talented and ambitious low-income Albanian students who want to study abroad through scholarships. By advocating quality education, local activism, and international citizenship, the ASE aims to grow a generation of intellectual leaders who will become changemakers for a better future.

  The ASE believes that leadership and education go hand in hand, ergo instead of simply offering scholarship counseling, we decided to devise a two-year mentorship program for 10 selected Albanian students from the ages 12 to 17. While the end goal of this two-year program is for the students to receive international scholarships, the most fundamental goal is for the student to learn how to be locally active. 

   

  We try to teach this concept by requiring our students to plan and execute a local project which aims to solve a local problem in their community. This on-field experience, combined with the guidance of our experienced mentors, will give life to the "leadership gene" of our students at a young age. The local project is the focus of the first year of the two year mentorship. During this year the student will also go over a designed leadership-focused curriculum with their respective mentor, treating subjects such as the nature of leadership, enlightenment ideals of humanism and reason, volunteering, responsible citizenship, and social change.

  The second year will continue to grow on the idea of leadership, but the attention will be more on the details of applying to schools abroad the application process, essays, recommendations, standardized testing, and interviews.

   

   

  Is there an ASE for your country?

  If you are a student from a least developed country who is studying on a scholarship at a prestigious academic institution abroad, you should consider creating your very own ASE. Creating the ASE was not easy simple, but not easy. Many other countries have their own versions of ASE: Slovakia has "LEAF", Ukraine has "Ukraine's Global Scholars", the Philippines have "CAMP", Education USA is present in many countries as well. Some of them try to encourage change in their countries, some of them simply help students go abroad. We are big advocates for the former. So, before thinking of creating something new, check if there is already an initiative in your country.

  If there is not, then here are the basics of creating your very own ASE:

  1) Find other students from your country who study abroad in order to create a group of dedicated mentors.

  2) Write down the vision of your group, ideally one involving the betterment of your origin country!

  3) Create an application process to find the most talented students based on your desired criteria.

  4) Select your stars and help them grow, as good applicants but also good citizens!

  ....

  1357) Make the world a better place!


  This is how you can start. Then there are a lot of details which will come up on the way and you will solve them accordingly. Refer to our Student Package (it's in English!) to read about our way of operation and feel free to take whatever you need from it for your own work. Contact us if you need any further advice and we'd be glad to help you!